MENU x

Vedení korejské firmy KHNP zavítá na Třebíčsko. Zajímají se o spolupráci s regionem

srpen 2018

Třebíč – Ve čtvrtek 16. srpna navštíví Třebíč, Dukovany a jadernou elektrárnu vedení korejské firmy KHNP, která je jednou z potenciálních firem pro výstavbu nového jaderného zdroje v Dukovanech.

Podívají se na místo plánované výstavby, setkají se se starosty a zástupci regionu, Okresní hospodářské komory a také se zúčastní Energetického korejského festivalu v Třebíči, který připravili korejští dobrovolníci. Návštěvu zakončí prohlídkou židovské čtvrti v Třebíči zapsané na seznam UNESCO a pracovní večeří v Klubu IFRE na pozvání firmy NUVIA.

„Tato návštěva i další korejské aktivity v regionu vznikají na popud Energetického Třebíčska. Jsem rád, že nám podařilo zorganizovat kulatý stůl se zástupci regionálního průmyslu, kde KHNP představila svůj projekt pro nové Dukovany, ale hlavně jsem potěšen až dojat s jakým nasazením pomáhají mladí korejští dobrovolníci organizacím, které jsme doporučili. Vzájemné setkávání mladých, studentů, představení svých kultur je hlavním předpokladem pro případnou další úspěšnou spolupráci ať už bude v jaderné energetice nebo v jiných profesích,“ říká Vítězslav Jonáš, předseda Energetického Třebíčska.

Dobrovolnický program v regionu už podruhé

V srpnu loňského roku se v regionu uskutečnil první ročník korejského dobrovolnického programu. Vedle hmotné pomoci připravili také program pro seniory i mentálně hendikepované.

Druhý ročník dobrovolnického programu začal v Třebíči 8. srpna. Dvacet čtyři korejských studentů a deset zaměstnanců korejské firmy KHNP pomáhají s úklidovým pracemi na hokejovém stadionu SK Horácká Slavie a na hřišti Fotbalové školy Třebíč. Pro mladé fotbalisty z Fotbalové školy připravili Korejci zábavně-vzdělávací vědecký program zaměřený na techniku. Ten se uskutečnil v ekotechnickém centru Alternátor 9. a 10. srpna.

Pro klienty organizace Barevný svět a domova pro seniory připravili ukázky korejské kuchyně. Letošního dobrovolnického korejského programu se  rozhodli zúčastnit i firmy z Třebíčska jako je I&C Energo, NUVIA, MICo a TES. Společnost NUVIA zná KHNP velice dobře, již od roku 2013 působí na korejských elektrárnách Wolsong, Shin Hanul a Shin Kori a považuje KHNP za vhodného dodavatele pátého bloku Dukovan.

Energetický korejský festival plný energie a chutí

Vyvrcholením letošního dobrovolnického programu je Energetický korejský festival, který se uskuteční 16. srpna v třebíčské Borovině od 14 do 17 hodin. V 15 hodin začne přátelský česko-korejský fotbalový zápas mládeže. Poté bude připraven festival s ukázkami korejské kultury a také korejské jídlo, které budou moci návštěvníci ochutnat.

Korejci mají zájem o navazování dobrých vztahů v regionu

K prvnímu kontaktu s regionem došlo v květnu 2017, kdy Energetické Třebíčsko uspořádalo kulatý stůl s KHNP. Korejská firma představila projekt svého reaktoru, spolupráci s českými firmami a také spolupráci s regionem. Vloni také odstartoval korejský dobrovolnický program v regionu. V únoru letošního roku se vypravila delegace z regionu vedená Energetickým Třebíčskem na pracovní misi do Jižní Koreje.  Jednala s vedením města Ulju-gun, na jehož samosprávním území je provozována jaderná elektrárna, a s vedením společnosti KHNP. Pozornost zaměřili i na zkušenosti strojírenské firmy Doosan Heavy Industries and Construction, která vyrábí komponenty do jaderných elektráren.

V květnu letošního roku podepsalo město Třebíč a Ulju-gun v Jižní Koreji memorandum o spolupráci.

Eva Fruhwirtová

Kancelář Energetického Třebíčska